Publicatie | 01-06-2023 Herzien op | 26-04-2024

De NHG-Praktijkhandleiding Pneumokokkenvaccinatie biedt handvatten voor de organisatie van de pneumokokken-vaccinaties in de huisartsenpraktijk. 

Belangrijkste aandachtspunten

Ten opzichte versie mei 2023 :  

  • In het najaar van 2024 worden volwassenen uitgenodigd die geboren zijn vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964.  
  • In 2023 is door de Gezondheidsraad een advies opgesteld over de mogelijke inzet van een nieuw vaccin (PCV20) binnen het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen. Dit vaccin biedt een langere beschermingsduur waardoor revaccinatie minder vaak of helemaal niet meer nodig is. Het advies heeft voor 2024 geen gevolgen voor de uitvoering van het programma.  
  • Bij de declaratie geeft u aan hoeveel vaccins u per batchnummer gebruikt heeft. Dit is van belang voor het berekenen van de spillage. In de ICT-specificaties voor de HIS’en staat als eis: ‘Het HIS kan het aantal toedieningen per batchnummer tonen’. Indien deze eis in uw HIS nog niet gerealiseerd is, neem dan contact op met uw HIS-leverancier. 

Bijlagen

E-learning pneumokokkenvaccinatie 

Het NHG heeft een e-learning ‘Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen’ (halve accreditatiepunt) ontwikkeld. Daarnaast is er op de website van de SNPG een e-learningmodule beschikbaar over het griepvaccinatie- en pneumokokkenvaccinatieprogramma (1 accreditatiepunt). Deze module is bedoeld voor doktersassistentes, huisartsen en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de uitvoering van de griep- en pneumokokkenvaccinatie.