Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #28

Geachte heer/mevrouw ,

Zondagavond 14 maart kwam het bericht van VWS dat per direct het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca is stopgezet. Het ministerie stelt dat dit besluit uit voorzorg is genomen. Na een spoedoverleg tussen LHV, InEen, SNPG en het NHG is de communicatie direct gestart.

Het SNPG heeft een mailing uitgedaan naar alle praktijkhouders in Gelderland die net met de vaccinatie begonnen zijn en naar praktijkhouders in Utrecht en Flevoland, die deze week hun leveringen zouden ontvangen.

De LHV heeft de nodige informatie samengesteld en verstuurd aan de achterban omdat dit gevolgen heeft voor huisartsenpraktijken die vaccinaties met AstraZeneca gepland hebben staan.  

Karin van Haaren, auteur van de NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie voor de huisartsenpraktijk, geeft namens het NHG vanavond (15 maart) een korte toelichting op vragen die spelen vanuit de huisartsenpraktijk tijdens het RTL Nieuws om 19:30 uur.

 
Handelingsperspectief huisarts
Er zijn verschillende klachten waarbij het voor u als huisarts verstandig is om deze goed te beoordelen. En zo nodig de patiënt in te sturen voor verder onderzoek. Deze informatie is vanmiddag op Thuisarts.nl geplaatst, zie verder in deze nieuwsbrief.

Wat is er precies aan de hand?
Zoals het er nu uitziet, spelen er twee zaken rondom AstraZeneca: trombose en trombocytopenie. De trombose werd al vaker gemeld, en lijkt niet specifiek een relatie te hebben met alleen AstraZeneca. De vaccinatie is stilgelegd vanwege trombopenie waarbij bloedingen ontstonden. De reden van de trombopenie is nog niet duidelijk. Er wordt onder andere gedacht aan een idiopatische trobocytopenie purpura (ITP) maar dit is nu nog niet bewezen. ITP is een aandoening die vaker voorkomt, onder andere na virale infecties en soms na een vaccinatie (lage incidenties). De daadwerkelijke oorzaak van de trombopenie is nu nog niet bekend. Er wordt onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de meldingen van trombopenie en de AstraZeneca-vaccinatie.

Meld bijwerkingen
Ziet u een patiënt met bijwerkingen? Meld dit bij het Lareb. Op deze manier vergroten we het inzicht in soorten bijwerkingen en hoe vaak dit voorkomt. 
 
Up-to-date informatie op Thuisarts.nl
De kans bestaat dat u vragen krijgt van patiënten die gevaccineerd zijn of zouden gaan worden.

De beschikbare informatie op Thuisarts.nl ‘Ik denk erover om prikken tegen corona te halen’ is vandaag aangepast aan de nieuwe situatie. U kunt patiënten hiernaar verwijzen.

Patiënten vinden hier een overzicht met klachten waarbij zij contact op moeten nemen met hun huisarts. Zijn die klachten er niet? Dan hoeven zij de huisarts niet te bellen.

Patiënten die bellen met vragen over hun vaccinatieoproep kunt u meedelen dat zij niet zelf een nieuwe afspraak hoeven te maken. Zij ontvangen een nieuwe uitnodiging voor een eerste of tweede prik.

Patiënteninformatie Thuisarts.nl
Op Thuisarts.nl is deze tekst met een overzicht van klachten te vinden:

Heeft u een prik met AstraZeneca gekregen? Bel dan direct uw (huis)arts als u 3 of meer dagen na de prik plotseling 1 of meer van deze klachten krijgt:

  • U ziet rode of paarse vlekjes op uw huid. Als u op de vlekjes drukt, houden ze dezelfde kleur. Ze krijgen dus niet de normale kleur van uw huid.
  • U heeft veel blauwe plekken zonder dat u zich heeft gestoten.
  • U heeft een bloedneus die niet stopt of steeds terugkomt.
  • U verliest bloed bij het plassen of poepen en dit blijft.
  • Uw tandvlees blijft bloeden.
  • Uw kuit is dik of glanst.
  • Uw been doet pijn en is ook rood of warm.
  • U ademt sneller of moeilijker dan normaal.
  • Ademen doet plotseling pijn.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
 
  
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org