Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #18
Geachte mevrouw Van Iperen,

Op dit moment is er een lage incidentie van COVID-19 in Nederland, al zien we dat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt. Een goede triage blijft daarom erg belangrijk. Zeker met het oog op de zomervakantie waarin veel mensen zullen reizen, de kleine uitbraken die er verspreid over Nederland zijn en de ontwikkeling dat mensen ruimer omgaan met de geldende coronamaatregelen.

In deze nieuwsbrief brengen wij graag een aantal onderwerpen onder uw aandacht:
  • Vergoeding herstelzorg COVID-19 nu via basispakket
  • Reanimatie ten tijde van COVID-19
  • Spirometrie
  • Patiënten met luchtwegklachten in de wachtkamer
  • Nieuwe corona-situaties op Thuisarts.nl
 
Vergoeding herstelzorg COVID-19 nu via basispakket

Alle patiënten die ziek zijn geworden van het coronavirus en die daarvan nog ernstige gezondheidsklachten ondervinden, krijgen op advies van het Zorginstituut per 18 juli 2020 recht op volledig vergoede herstelzorg uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit geldt ook voor patiënten die thuis ziek waren en niet zijn ingestuurd naar een ziekenhuis.

De diagnose COVID-19 hoeft niet met PCR bevestigd te zijn; een klinische verdenking is voldoende. Zowel huisarts als specialist in het ziekenhuis kunnen verwijzen naar deze paramedische herstelzorg; er is geen sprake van rechtstreekse toegankelijkheid van deze zorg. De herstelzorg moet binnen een half jaar plaatsvinden en kan maximaal bestaan uit vijftig fysio- of oefentherapiesessies, acht uur ergotherapie en zeven uur advies van een diëtist.

Evaluatie door huisarts
Vanuit de bestaande behandelrelatie tussen huisartsen en patiënten hebben huisartsen hun gebruikelijke rol als verwijzer naar - en waar nodig begeleider van - deze herstelzorg. Het is hierbij niet de bedoeling dat continu bevestigd moet worden dat de paramedische behandeling doorgang kan vinden. Na 3 maanden evalueert de huisarts de herstelzorg, op basis van een schriftelijke rapportage van de behandelende paramedici. Enkel op initiatief van een medisch specialist kan de herstelzorg na een halfjaar nog verder verlengd worden.

Meewerken aan onderzoek
Patiënten die van de regeling gebruik willen maken, moeten meewerken aan een onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling. Op basis van dat onderzoek kan minister Van Ark later besluiten of zij deze tijdelijke regeling wil omzetten in een definitieve regeling.

 
Reanimatie ten tijde van COVID-19
De besmettelijkheid van het coronavirus en de mogelijke gevolgen daarvan voor de huisarts, maken dat de wijze waarop de reanimatie wordt uitgevoerd tijdelijk aangepast dient te worden.

Aangezien de prevalentie van COVID-19 in de tijd, maar ook per regio kan wisselen, zal door de huisarts steeds een afweging gemaakt moeten worden tussen maximale zorg voor de patiënt enerzijds en veiligheid voor de huisarts anderzijds. Hierbij speelt ook de kans dat een patiënt COVID-19 heeft mee. Het document ‘Reanimatie ten tijde van COVID-19’ geeft de huisarts handvatten welke afwegingen te maken omtrent de wijze van reanimeren en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
 
Spirometrie
Er zijn veel vragen vanuit het veld ten aanzien van het heropstarten van het spirometrie-onderzoek. Er zijn diverse richtlijnen beschikbaar en recent zijn door de NHG-Expertgroep CAHAG (aanvullende) adviezen geformuleerd over de uitvoering van een spirometrie. Een samenvatting van alle geldende adviezen vindt u in het NHG-dossier Coronavirus

Belangrijke punten hierin zijn:
  • Verricht enkel spirometrie als hiermee een duidelijke zorgvraag beantwoord wordt.
  • Voer geen spirometrie uit bij enig vermoeden op een actieve verkoudheid (zoals hoestklachten of koorts). Het vooraf verrichten van een PCR COVID-19 test is geen alternatief, dit in verband met de kans op een fout-negatieve uitslag.
  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (chirurgisch masker IIR in combinatie met face shield of bril) of neem plaats achter een spatscherm.
  • Gebruik altijd een bacteriefilter. Let op dat het gebruik van niet standaard meegeleverde filters de uitslag kan beïnvloeden.
  • Gebruik wegwerp neusklemmen en mondstukken, desinfecteer de overige materialen met alcohol na huishoudelijke reiniging volgens de geldende voorschriften. Neem contact op met de fabrikant bij twijfel over de wijze van desinfectie van een specifiek onderdeel.
  • Zorg voor adequate en continue ventilatie en lucht voldoende tussen spirometrie-testen door, afhankelijk van de mogelijkheden in de praktijk.
  • Indien het onderzoek niet volgens deze adviezen kan worden uitgevoerd, stel een verwijzing op voor spirometrie.
 
Patiënten met luchtwegklachten in de wachtkamer
In een eerdere fase van de epidemie met een hoge incidentie van COVID-19 is men op veel plaatsen in de eerste lijn overgegaan op het scheiden van patiëntenstromen. Bijvoorbeeld door te voorzien in een apart spreekuur voor patiënten met vermoeden van COVID-19, aparte wachtkamers of soms zelfs zorg op een andere locatie.

Op dit moment zijn de incidentiecijfers van COVID-19 in Nederland laag. Het is niet voor alle praktijken haalbaar en noodzakelijk om deze aparte voorzieningen in stand te houden. Als u geen aparte spreekuurlocatie heeft waar u patiënten met klachten passend bij COVID-19 kunt zien, maak dan bij het inplannen van een consult op de praktijk de volgende afwegingen:

Telefonische triage blijft van groot belang. Vraag bij alle patiënten na:
  • Heeft de patiënt klachten passend bij COVID-19?
  • Òf heeft de patiënt onbeschermd contact gehad met een COVID-19 patiënt in de afgelopen 2 weken?
► Zo ja: Overleg met de patiënt of het consult uitstelbaar is naar een later moment (bijvoorbeeld 2 weken later).

Als het consult niet uitstelbaar is èn een visite niet geïndiceerd is:
► Laat de patiënt naar de praktijk komen, plan het consult bij voorkeur aan het einde van het spreekuur in en neem onderstaande voorzorgsmaatregelen:
  • Laat de patiënt enkel in de wachtkamer plaatsnemen met een chirurgisch mondneusmasker op (als buiten wachten niet mogelijk is).
  • Roep (fors) hoestende patiënten bij voorkeur direct binnen of laat hen buiten wachten tot ze naar binnen kunnen.
Wachtkamerbeleid ten aanzien van kinderen*
Kinderen t/m 6 jaar met verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) kunnen zonder chirurgisch mondneusmasker in de wachtkamer plaatsnemen, als:
  • ze géén contact zijn van een bevestigde COVID-19 patiënt én
  • ze géén volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19 én
  • er géén sprake is van hoesten en/of benauwdheid al dan niet met koorts.
Overige algemene adviezen voor de wachtkamer
  • In de wachtkamer wordt minimaal 1,5 meter afstand tussen personen aangehouden.
  • De wachtkamer is voldoende geventileerd.
  • Streef naar een zo kort mogelijke verblijftijd in de wachtkamer.
Als het niet haalbaar is om een van de bovenstaande adviezen op te volgen, denk dan na over een praktisch haalbaar alternatief. Oplossingen zijn afhankelijk van de lokale situatie.

*Het wachtkamerbeleid ten aanzien van kinderen sluit aan op de adviezen PBM bij kinderen.
 
Patiëntinformatie op Thuisarts.nl
De informatie op Thuisarts.nl wordt nog altijd aangevuld met informatie die relevant is voor uw patiënten. De afgelopen periode zijn de volgende situaties toegevoegd:
Deelt u de verwijzingen naar Thuisarts.nl/corona zo nodig op uw eigen website om vragen sneller te beantwoorden.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org