Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #20
Geachte mevrouw Van den Ende,

In alweer de 20e corona-update lichten we de volgende onderwerpen voor u uit: 
  • Praktische tips voor PBM bij non-COVID-19 patiënten
  • Medicamenteuze behandeling COVID-19
  • COVID-19 webinar op 30 september
  • Kinderen en COVID-19
  • Informatie over corona op Thuisarts.nl
 
Praktische tips voor PBM bij non-COVID-19 patiƫnten
De prevalentie van COVID-19 neemt toe. Om ervoor te zorgen dat de non-COVID-19 zorg zo veel mogelijk doorgang houdt, ook tijdens de tweede coronagolf, en verdere verspreiding te beperken geeft het NHG praktische overwegingen met betrekking tot gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in aanvulling op de reeds bestaande aanbevelingen in ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’

Bijvoorbeeld in de volgende gevallen kunnen aanvullende beschermende maatregelen wenselijk zijn:
  • U werkt in een gebied met een hoge prevalentie van COVID-19 (zie Achtergronden).
  • U werkt met patiëntencategorieën waarin de prevalentie van COVID-19 verhoogd is.
  • U verleent ook zorg aan personen die extra kwetsbaar zijn.
  • U behoort zelf tot een kwetsbare categorie.
  • U wilt niet bij elke patiënt de afweging maken of PBM geïndiceerd zijn.
  • U wilt uzelf, andere praktijkmedewerkers en patiënten extra beschermen, bijvoorbeeld om uitval te voorkomen. 
Overweeg dan tijdens alle non-COVID-zorg het volgende:
  • Aanvullende PBM voor zorgverleners
    Overweeg routinematig een doktersjas te dragen tijdens het spreekuur met daarnaast een van de volgende opties:
    - Draag uw gehele werkdag een chirurgisch mondneusmasker IIR. Vul dit aan met een bril/faceshield en zo nodig handschoenen als u binnen 1,5 meter komt, bijvoorbeeld voor lichamelijk onderzoek.

    OF

    - Draag alléén als u binnen 1,5 meter moet komen een chirurgisch mondneusmasker IIR met een beschermende bril/faceshield en zo nodig handschoenen.

    Gebruik een masker maximaal 3 uur aaneengesloten; verwissel het eerder als het nat is geworden.
  • PBM voor bezoekers van de praktijk
    Verzoek iedereen die de praktijk binnengaat een (niet medisch) mondneusmasker te gebruiken en de handen te desinfecteren.
Bij risicovolle handelingen en bij procedures met groot risico op druppelvorming/spatten bij patiënten zonder verdenking op COVID-19 volgt u de bestaande aanbevelingen in ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’. Hier staan ook de verdere randvoorwaarden en eisen benoemd.
 
Medicamenteuze behandeling COVID-19
Dexamethason bij COVID-19 in de eerste lijn
Het NHG heeft een literatuuronderzoek uitgevoerd over het gebruik van dexamethason als behandeling bij COVID-19 patiënten in de eerste lijn. We zijn gekomen tot de volgende aanbevelingen:
  • Het toedienen van dexamethason aan COVID-19 patiënten in de eerste lijn wordt niet aanbevolen wegens het ontbreken van bewijs voor effectiviteit in de eerste lijn.
  • Voor het toedienen van dexamethason bij zuurstofbehoeftige COVID-19 patiënten die zuurstofondersteuning krijgen in de thuissetting en die niet opgenomen willen worden, wordt consultatie van een longarts aanbevolen. 
Hydroxychloroquine bij COVID-19 in de eerste lijn
Eerder heeft het NHG een literatuuronderzoek verricht naar het effect van hydroxychloroquine-(combinatie)therapie als behandeling bij patiënten in de eerste lijn met (een vermoeden van) COVID-19. Het advies van het NHG is nog altijd om HCQ-(combinatie)therapie niet te gebruiken bij de behandeling van niet-gehospitaliseerde patiënten met COVID-19.

Meer informatie over medicamenteuze behandeling van COVID-19 in de 1e lijn vindt u in ons dossier Coronavirus.
 
COVID-19 webinar op 30 september
Zijn huisartsen goed voorbereid op een tweede golf? Woensdag 30 september organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl weer een COVID-19 webinar. Thema’s die aan de orde komen zijn de behandeling en resultaten van COVID-19 in de tweede lijn, de organisatie van de griepprik en de gelanceerde corona-app.

Ook behandelen we vragen die we uit het veld mochten ontvangen. Het webinar start om 20:00 uur en duurt 1 uur.

Meer informatie en aanmelden
 
Kinderen en COVID-19
Gegevens van het RIVM laten zien dat zowel voor kinderen van 0 t/m 6 jaar als voor de leeftijdscategorie 7 t/m 12 jaar het percentage positieve testen laag is; 0,8%. Het percentage positief geteste kinderen in het kader van bron- en contactonderzoek is daarentegen een stuk hoger. Dit komt overeen met het algehele beeld: het percentage coronavirus-positieve testen is het hoogst bij mensen die bij klachten getest worden in het kader van bron- en contactonderzoek, namelijk 17,0%. Meer informatie leest u in ‘Kinderen en COVID-19’. Recent heeft het RIVM de maatregelen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar met alleen verkoudheidsklachten gewijzigd ten aanzien van testen en thuisblijven.

Het NHG past, in afstemming met het RIVM, de leeftijdsgrens voor kinderen met alleen verkoudheidsklachten ten aanzien van het gebruik van PBM als volgt aan:
  • Kinderen t/m 12 jaar met verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) kunnen zonder PBM gezien worden indien:
    - ze géén contact zijn van een bevestigde COVID-19 patiënt én
    - ze géén volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19 én
    - er géén sprake is van hoesten en/of benauwdheid en/of koorts
  • Bij kinderen vanaf 13 jaar met vermoeden van COVID-19 worden net als bij volwassenen persoonlijke beschermingsmiddelen voor druppel- en contactisolatie aanbevolen.
 
Informatie over corona op Thuisarts.nl
In totaal staan er inmiddels 16 corona-gerelateerde situaties op Thuisarts.nl, die voor een groot gedeelte in samenwerking met de FMS zijn opgesteld. Dit betekent dat er voor bijna elke patiënten-situatie een relevante tekst beschikbaar is, waar patiënten bruikbare informatie en adviezen vinden.

De informatie houden we continu up-to-date. Zo is recent bijvoorbeeld de situatie ‘ik heb (mogelijk) corona’ aangepast in ‘ik heb corona’, waarbij de huidige situatie nu meer gericht is op mensen die daadwerkelijk een positieve testuitslag hebben gekregen.

In de situatie ‘ik heb (misschien) corona gehad’ vinden patiënten informatie over mogelijk aanhoudende klachten na corona, waarbij de adviezen gebaseerd zijn op wat we tot nu toe weten uit de Leidraad Nazorg voor patiënten met COVID-19. Er zijn ook 3 situaties opgenomen specifiek voor zwangeren.

Vragen uw patiënten zich af of ze veilig naar de huisarts of specialist kunnen? Wijs hen dan op de tekst ‘ik heb een afspraak met een arts en de kans is klein dat ik corona heb’. Patiënten kunnen lezen dat ze veilig naar hun arts kunnen. En ook wat ze kunnen verwachten en zelf kunnen doen voor en tijdens hun afspraak.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org