Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #21
Geachte mevrouw Janssen,

In deze corona-update lichten we de volgende onderwerpen voor u uit: 
  • App: CoronaMelder
  • Antigeen(snel)testen
  • Mondmasker voor patiënten in uw praktijk?
  • Aanpassing advies spirometrie
  • Verruiming regelgeving bij herregistratie vanwege COVID-19
  • Alcoholgebruik tijdens de coronacrisis
 
App: CoronaMelder

8 oktober 2020
Zaterdag 10 oktober lanceert het ministerie van VWS de CoronaMelder-app. De app stuurt een bericht als de gebruiker enige tijd in de buurt, binnen anderhalve meter is geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat men dan het beste kan doen. In de app wordt verwezen naar Thuisarts.nl als onderdeel van het handelingsperspectief van de gebruiker.

Krijgt u vragen van patiënten over de app, dan kunt u verwijzen naar de helpdesk. Deze is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800-1920. De helpdesk is dagelijks open van 8-20 uur. Verder vindt u op coronamelder.nl antwoorden op de meest gestelde vragen.


 
Antigeen(snel)testen
8 oktober 2020
Op dit moment worden verschillende antigeen(snel)testen gevalideerd voor de Nederlandse situatie. In een aantal GGD-teststraten vindt onderzoek plaats door bij patiënten zowel een PCR als een antigeen(snel)test uit te voeren.

Een aantal van deze antigeen(snel)testen heeft goede testeigenschappen (sensitiviteit en specificiteit), vooral wanneer de test wordt uitgevoerd in de eerste week van klachten. Niet alle patiënten die besmet zijn met SARS-CoV-2 worden gedetecteerd, het betreft vooral die patiënten waarbij sprake is van een aanzienlijke viral load en die dus besmettelijk zijn. De sensitiviteit, het vermogen om SARS-CoV-2 aan te tonen, bij asymptomatische patiënten is onbekend.

Voordat de antigeen(snel)testen in huisartsenpraktijken ingezet kunnen worden, is verder onderzoek nodig naar de mogelijkheden voor èn gevolgen van toepassing van antigeen(snel)testen in de verschillende klinische domeinen (publieke gezondheidszorg, huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, verpleeghuizen etc.). Aan de hand daarvan kan een stappenplan voor de inzet van deze nieuwe testvorm gemaakt worden.

Voorbeelden van vragen die nog uitgewerkt moeten worden, zijn: Welke beschermende maatregelen dienen gebruikt te worden bij het inzetten van deze test? Moeten testuitslagen bevestigd worden met een PCR-test? Hoe wordt de meldplicht geborgd? Hoe moet de implementatie/verstrekking van deze antigeen(snel)testen gaan verlopen?

NHG en LHV blijven betrokken bij de implementatie van antigeen(snel)testen en stemmen af met GGD en RIVM. Wij houden u op de hoogte.

Lees ook ‘Covid-19: hoe betrouwbaar zijn sneltesten?’
 
Mondmasker voor patiƫnten in uw praktijk?
8 oktober 2020
Recent ontving u van ons praktische overwegingen met betrekking tot het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, in aanvulling op de reeds bestaande aanbevelingen in het NHG-dossier Coronavirus. Aanleiding hiervoor is de actuele toename van het aantal besmettingen met COVID-19.

Een van de overwegingen is het advies om uw patiënten een mondmasker te laten dragen als zij de huisartsenpraktijk bezoeken. Zie hiervoor ook het nieuwsbericht van de LHV
 
Aanpassing advies spirometrie
6 oktober 2020
Door de sterke toename van het aantal COVID-19 besmettingen in Nederland is het advies ten aanzien van spirometrie in de eerste lijn op initiatief van de NHG-Expertgroep CAHAG in overleg met het NHG en de NVALT per direct aangepast:
  • Verricht geen spirometrie in de huisartsenpraktijk.
  • Behandel voorlopig de patiënten met een sterk vermoeden op astma en COPD als zodanig.
  • Wees terughoudend met het doorverwijzen van patiënten voor een diagnostische spirometrie, tenzij dit klinisch noodzakelijk is en in overleg met de longarts.
Lees meer hierover in ‘Spirometrie tijdens piekprevalentie coronavirus pandemie’.
 
Verruiming regelgeving bij herregistratie vanwege COVID-19
6 oktober 2020
Het College Geneeskundig Specialismen (CGS) heeft de regelingen rond herregistratie en opleiding van maart dit jaar verruimd. U vindt deze coulanceregeling voor herregistratie op de KNMG-website. Hier vindt u ook de veelgestelde vragen over herregistratie in tijden van COVID-19 en een samenvattende tabel herregistratie-eisen vanwege COVID-19.
 
Alcoholgebruik tijdens de coronacrisis
6 oktober 2020
Het Trimbos-instituut heeft de infosheet Alcoholgebruik tijdens de coronacrisis gepubliceerd. Deze infosheet geeft informatie over het alcoholgebruik tijdens de coronacrisis en wat je hieraan kunt doen als professional. De infosheet gaat in op de verschillende fases van de coronacrisis, wat we nu weten over het alcoholgebruik voor en na de crisis, wat de risicogroepen zijn en waarom het belangrijk is om juist nu als professional problematisch alcoholgebruik te signaleren. In het NHG-dossier Coronavirus (zie Psychosociale zorg) vindt u meer informatie die u kan helpen bij de psychosociale zorg in de huisartsenpraktijk gedurende de coronacrisis.
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org