Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #23
Geachte mevrouw Van Iperen,

In deze corona-update lichten we de volgende onderwerpen voor u uit: 
  • COVID-19-vaccinatie
  • Publiekscampagne VWS coronavaccinatie  
  • Coulanceregeling deskundigheidsbevordering
  • Updates NHG-dossier Coronavirus:
    - Testen in de quarantaineperiode bij zorgmedewerkers 
    - Inzet van zorgmedewerkers (zonder klachten) met een huisgenoot met koorts en/of benauwdheid is aangepast 
    - Nieuwe ICPC code R83.03 Sars-CoV-2 (COVID-19) 
 
COVID-19-vaccinatie

Al enige tijd werken NHG, LHV, RIVM, DVP en SNPG in overleg met het ministerie van VWS aan het mogelijk maken van de COVID-19-vaccinatie. Nog niet alles is duidelijk en we zijn samen met de LHV volop bezig met allerlei zaken die u straks nodig heeft om dit in goede banen te leiden. In dit bericht informeren wij u daarom over wat u van ons kunt verwachten om u zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat. 

Voorbereidingen: HIS-selectie, praktijkhandleiding en meer 
Samen met de HIS-leveranciers worden de nodige voorbereidingen getroffen om de selectie van de doelgroep mogelijk te maken vanaf de eerste week januari. 

In de eerste week van januari publiceren wij de NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie. Hierin staat alle informatie die op dat moment bekend is over het organiseren van de vaccinaties vanuit uw praktijk en krijgt u de handvatten om deze uitdagende taak uit te kunnen voeren. Deze handleiding zal telkens, zodra er nieuwe informatie is, worden aangevuld. 

De bestelapplicatie van het SNPG is naar verwachting medio januari 2021 gereed voor de eerste bestellingen. Inmiddels heeft u kunnen zien dat het SNPG voortaan werkt met een 2-factor-authenticatie. 

Alles is uiteraard afhankelijk van de goedkeuring en levermogelijkheden van de vaccins. De verwachting is dat we starten met het vaccineren van een kleinere groep van oudere en meest kwetsbare patiënten.

Over de vaccins 
Het vaccin van Pfizer/BioNTech dat als eerste beschikbaar komt in Nederland is vooral geschikt voor vaccinatie op centrale locaties zoals de GGD-vaccinatiestraten. Deze zijn namelijk verpakt per 995 vaccins, ze moeten op -80 graden Celsius bewaard worden en zijn na ontdooiing 5 dagen houdbaar bij 2-8 graden. De vaccins waarvan ook goedkeuring wordt verwacht (Moderna en AstraZenica) zijn beter geschikt voor vaccinatie vanuit de huisartspraktijk. Deze zijn langer houdbaar bij een temperatuur van 2 tot 8 graden en waarschijnlijk in kleinere eenheden verpakt.

Lees ook de berichtgeving van de LHV over dit onderwerp.

 
Publiekscampagne VWS coronavaccinatie
Deze week start het ministerie van VWS met de publiekscampagne coronavaccinatie. De campagne moet eraan bijdragen dat uiteindelijk zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Naast aandacht via de traditionele media worden mensen ook via social media en met online-advertenties geïnformeerd.  

Belangrijk onderdeel van de campagne is de website coronavaccinatie.nl. Daarin staat informatie over de verschillende vaccins en de volgorde waarin er wordt gevaccineerd. Ook zijn er veelgestelde vragen opgenomen en krijgt men informatie die helpt bij het maken van een goed geïnformeerde keuze om wel of niet te laten vaccineren. U kunt patiënten met vragen verwijzen naar deze website.
 
Coulanceregeling deskundigheidsbevordering
De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) maakte bekend dat de coulanceregeling vanwege COVID-19 van 40 punten deskundigheidsbevordering ook geldt voor huisartsen die hun registratie vanaf 1 maart 2020 vernieuwden. Bij een deel van die groep is de coulanceregeling ten onrechte niet toegepast.

De huisartsen waarvoor dit geldt, ontvingen een mail van de RGS. Omdat zij ook in aanmerking komen voor de coulanceregeling schrijft de RGS, uiterlijk 11 december 2020, 40 punten deskundigheidsbevordering bij in hun GAIA-dossier. Bij huisartsen die al gebruik hebben gemaakt van de 10% coulanceregeling die al vanaf het begin van dit jaar gold, schrijft de RGS 20 punten bij (10 % extra).

Meer informatie over de coulanceregeling vindt u op de website van de RGS.

De RGS is bereikbaar voor overleg over individuele vragen. Voor vragen over herregistratie kunt u contact opnemen met de afdeling Herregistratie van de RGS, op telefoonnummer 088 44 04 310. Ook kunt u een e-mail sturen naar herregistratie@fed.knmg.nl.
 
Updates NHG-dossier Coronavirus
Testen in de quarantaineperiode bij zorgmedewerkers 
4 december 2020
Per 1 december heeft het RIVM het testbeleid tijdens de quarantaine aangepast: 5 dagen na de laatste blootstelling wordt een PCR-test aangeboden, ook als mensen (nog) geen klachten hebben. Het doel van het aangepaste testbeleid is om presymptomatische infecties vroeg te detecteren en om de quarantaineperiode te verkorten bij een negatieve uitslag. 
Zorgmedewerkers die in quarantaine zijn, krijgen – net als andere Nederlanders die in quarantaine zijn – op (of na) de 5e dag na het laatste risicocontact een PCR-test aangeboden. Bij een negatieve uitslag is er een gedifferentieerd beleid, onder meer afhankelijk van de reden voor de quarantaine en de patiëntengroep waarmee de zorgmedewerker werkt. In de herziene bijlage bij de LCI richtlijn COVID-19 Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis is een schema opgenomen om dit te verduidelijken. 

Inzet van zorgmedewerkers (zonder klachten) met een huisgenoot met koorts en/of benauwdheid is aangepast 
4 december 2020
Als een zorgmedewerker huisgenoot is van iemand van 6 jaar of jonger met klachten die passen bij COVID-19 en koorts en/of benauwdheid, dan hoeft de zorgmedewerker niet meer thuis te blijven. Lees meer hierover in de herziene bijlage bij de LCI richtlijn COVID-19 Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

Nieuwe ICPC code R83.03 Sars-CoV-2 (COVID-19) 
25 november 2020
Recent heeft het NHG een nieuwe versie van de ICPC-1 uitgebracht. Hierin is een nieuwe rubriek – R83.03, Sars-CoV-2 (COVID-19) – opgenomen voor patiënten met bewezen COVID-19. Lees hier meer over op ICPC | NHG

Ook de thesaurus bestanden zijn aangepast. Hierdoor krijgt u bij verschillende zoekwoorden de relevante ICPC-rubrieken te zien, passend bij de registratieadviezen. De aangepaste registratieadviezen kunt u lezen in ‘Registratie in het EPD (ICPC)’

Tenslotte is er een nieuwe versie van de NHG Tabel ICPC met attentiewaarde gepubliceerd. Bij patiënten waarbij R83.03 wordt geregistreerd, wordt automatisch een attentievlag (probleemstatus) toegevoegd.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
  
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org
 
NHG-lidnummer: 519402