Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #19
Geachte mevrouw Janssen,

Deze keer een korte update, met als belangrijkste item het advies over hydroxychloroquine (HCQ) bij COVID-19 in de eerste lijn. Dit nieuwsbericht wordt vrijdagochtend 28 augustus gedeeld op NHG.org en met de pers. 

Verder brengen wij de volgende onderwerpen onder uw aandacht:
  • Deelname fysieke bijeenkomsten
  • Nieuwe adviezen LCI-Richtlijn
  • Tijdelijke vergoeding herstelzorg uit basisverzekering
  • NZa-special: 'Communicatie met patiënten in coronatijd'
 
Advies hydroxychloroquine bij COVID-19 in de eerste lijn
Er zijn veel vragen over de effectiviteit en veiligheid van medicamenteuze therapie voor COVID-19. Hierbij gaat het onder andere om hydroxychloroquine (HCQ), eventueel in combinatie met andere middelen, zoals azitromycine (AZT) en zink. Eenduidige berichtgeving wordt bemoeilijkt door de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goede onderzoeken, wat in schril contrast staat met de veelheid aan online (opinie)stukken waarvan de onderbouwing vaak ontbreekt.

Het NHG heeft literatuuronderzoek verricht naar het effect van deze middelen als behandeling bij patiënten in de eerste lijn met (een vermoeden van) COVID-19. Het advies van het NHG is om HCQ-(combinatie)therapie niet te gebruiken bij de behandeling van niet-gehospitaliseerde patiënten met COVID-19.

Bij dit advies weegt mee dat er een kans op potentieel ernstige bijwerkingen is, met name op cardiaal gebied. Dit risico is groter bij HCQ-AZT-combinatietherapie. De aanbevelingen, methodologie en details van de onderzoeken vindt u hier.

In totaal werden twee gerandomiseerde onderzoeken en drie observationele onderzoeken geïncludeerd. De kwaliteit van bewijs van de beschikbare onderzoeken was laag tot zeer laag, met name door methodologische tekortkomingen en uitval van patiënten. Er werd gekeken naar het aantal ziekenhuisopnamen, kans op overlijden, ernst van de symptomen en de snelheid van herstel. Hierbij werd geen effect aangetoond van HCQ-(combinatie)therapie bij de onderzochte patiëntengroep.

Hiermee is er geen reden voor aanpassing van de bestaande richtlijnen en werkwijzen rondom corona. Het NHG blijft de ontwikkelingen en resultaten uit lopend onderzoek op de voet volgen.
 
Deelnemen aan bijeenkomsten, trainingen en dergelijke
Het advies van de LHV (zie onder overige) voor bijeenkomsten voor en met huisartsen blijft ongewijzigd, en dat is: ga uit van de basisregels van de overheid. De voorkeur gaat uit naar virtuele bijeenkomsten. Het is uw eigen afweging om al dan niet deel te nemen aan fysieke bijeenkomsten. Blijf steeds uw eigen zorgvuldige afweging maken over de noodzaak van een bijeenkomst, voordat u met een groep huisartsen bij elkaar komt voor bijvoorbeeld scholing. Neem daarbij ook in uw overweging mee of de aanwezige huisartsen/zorgverleners allemaal uit één regio komen, gezien het belang om de continuïteit van zorg te kunnen garanderen.
 
Nieuwe adviezen LCI-richtlijn
In de LCI-richtlijn COVID-19 zijn nieuwe adviezen opgenomen over het testbeleid bij zorgmedewerkers die terug komen uit oranje of rode risicogebied/-land.
 
Tijdelijke vergoeding herstelzorgĀ uit basisverzekering
Patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19 kunnen per 18 juli op basis van tijdelijke aanspraak in aanmerking komen voor herstelzorg vanuit de basisverzekering. Dit betreft zowel lopende als nieuwe behandeltrajecten. Er gelden een aantal voorwaarden, waaronder verwijzing door huisarts of medisch specialist en deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Verder dienen betrokken paramedici na 3 maanden rapportage uit te brengen aan de huisarts. Het KNGF heeft een factsheet gepubliceerd met een overzicht van de ‘indicaties voor eerstelijns paramedische herstelzorg bij COVID-19’.
 
Communicatie met patiƫnten in coronatijd
Zorgaanbieders hebben allerlei vormen van communicatie ontwikkeld en tot uitvoering gebracht in het kader van het weer opstarten van de reguliere zorg. In de NZa-Special: ‘Communicatie met patiënten in coronatijd’ presenteert de Nederlandse Zorgautoriteit in samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland, het RIVM en het ministerie van VWS voorbeelden van communicatie naar patiënten uit de diverse sectoren.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org