Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #22
Geachte mevrouw Van Iperen,

In deze corona-update lichten we de volgende onderwerpen voor u uit: 
  • Huisartsenzorg aan COVID-patiënten: hoe blijven we noodzakelijke zorg bieden?
  • Mogelijke regionale lock-down geen gevolgen voor vaccinatiecampagne
  • ICPC-code voor bewezen COVID-19
  • Updates NHG-dossier Coronavirus:
    - Organisatie van zorg aan niet-coronapatiënten
    - Vitamine D en COVID-19
    - Reanimatie tijdens de COVID-19 pandemie
    - Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie
    - Medewerkers van de huisartsenpraktijk met klachten na een negatieve antigeensneltest
    - Antigeen(snel)testen COVID-19
    - Handreiking voor op- en afschalen reguliere poliklinische zorg

 
Huisartsenzorg aan COVID-patiƫnten: hoe blijven we noodzakelijke zorg bieden?

Het overgrote deel van de positief geteste mensen blijft thuis, ongeveer 90% van alle COVID-patiënten. In diverse regio’s zijn initiatieven van huisartsen ontstaan, erop gericht om deze patiënten tijdig de noodzakelijke zorg te kunnen bieden. En waar mogelijk daarin nog beter samen te werken met specialisten. Zowel het NHG als de LHV volgen deze initiatieven met veel interesse, waarbij ook aandacht wordt gevraagd voor de noodzakelijke randvoorwaarden zoals het borgen van veiligheid en voldoende mankracht voor de huisartspraktijk. Het is van groot belang dat de huisartsenzorg kan blijven doordraaien, ook om extra druk op de ziekenhuizen te voorkomen.

De druk op de ziekenhuizen is groot en we zien overal dat de reguliere zorg wordt afgeschaald. Wat zou de huisarts anders of meer kunnen doen voor COVID-patiënten buiten het ziekenhuis? Het is een vraag die steeds vaker wordt gesteld. Voorop staat dat de eerste prioriteit van huisartsen in de huisartsenzorg ligt. Het is van groot belang dat de huisartsenzorg aan zowel COVID als niet-COVID-patiënten kan blijven doordraaien. In de eigen praktijk, maar ook in de regio wanneer de situatie daarom vraagt. 

COVID-zorg combineren met reguliere huisartsenzorg
In diverse regio’s onderzoeken huisartsen hoe zij de huisartsenzorg aan COVID-patiënten nog beter en waar mogelijk efficiënter kunnen uitvoeren. Mede om deze zorg te kunnen blijven combineren met de reguliere huisartsenzorg.  

Er komen verschillende vragen binnen bij het NHG over eventuele thuismonitoring van zuurstofsaturatie bij COVID-19 patiënten. Op dit moment wordt de beschikbare informatie geordend en waar nodig aangevuld, op korte termijn informeren wij u hier verder over. 

Tijdens ons webinar Telemonitoring: zorg op afstand of zorg dichtbij?, de online kick-off van het NHG-Congres, komt het onderwerp 'COVID-box' aan de orde. Zet daarom donderdag 10 december alvast in uw agenda en meld u (als NHG-lid) gratis aan.  

 
Mogelijke regionale lock-down geen gevolgen voor vaccinatiecampagne
Een deel van de huisartsen zal de komende dagen/weken zijn vaccinatiespreekuren hebben. Een terechte vraag die speelt is: wat betekent de mogelijkheid van een lock-down voor mijn vaccinatiespreekuur?

VWS en RIVM hebben bevestigd dat eventuele aanvullende corona-maatregelen een goed georganiseerd vaccinatiespreekuur niet in de weg staan. Als uw spreekuur de richtlijnen uit het addendum ‘Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk in tijden van COVID-19’ volgt, kan uw vaccinatiespreekuur dus gewoon doorgang vinden.
 
ICPC-code voor bewezen COVID-19
Er wordt gewerkt aan een nieuwe ICPC-code (R83.03), die gebruikt kan worden bij patiënten met bewezen COVID-19. Zodra er meer informatie bekend is, hoort u dat van ons.  

De huidige registratieadviezen voor COVID-19 blijven verder van toepassing.
 
Updates NHG-dossier Coronavirus
Organisatie van zorg aan niet-coronapatiënten
3 november 2020
Adviezen voor de organisatie van de zorg aan niet-coronapatiënten zijn aangepast aan de huidige fase van de pandemie. Lees meer hierover in ‘Zorg aan niet-coronapatiënten’.

Vitamine D en COVID-19
3 november 2020
De afgelopen tijd is er in de media veel aandacht geweest voor een mogelijke relatie tussen vitamine D en COVID-19. Het NHG krijgt hier vragen over en u wellicht ook in de spreekkamer. Het advies van het NHG is overgenomen van de SWAB: “Op dit moment zijn er onvoldoende data om het gebruik van vitamine D aan- of af te raden in de behandeling of preventie van patiënten met COVID-19.”

Het NHG adviseert u om wel aandacht te hebben voor de ‘reguliere’ vitamine D-adviezen. In de LESA Laboratoriumdiagnostiek Vitamine D-deficiëntie vindt u bij welke personen de vitamine D-suppletie, ongeacht de vitamine D-spiegel, wordt aanbevolen. 
U kunt patiënten verwijzen naar de Thuisarts.nl-tekst ‘Ik heb misschien extra vitamine D nodig’.

Reanimatie tijdens de COVID-19 pandemie
30 oktober 2020
Het document reanimatie tijdens de COVID-19 pandemie is op 29-10 aangepast. De mogelijkheid van beademen met een ballon is geschrapt, in afstemming met de Reanimatieraad en de kaderhuisartsen spoedzorg. Reden is dat de meeste huisartsen niet bekwaam zijn om ballonbeademing goed toe te passen.

Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie
28 oktober 2020
Door de COVID-19 pandemie is het lastiger om de diabeteszorg in de huisartspraktijk goed vorm te geven. Om mensen met diabetes toch goed in beeld te houden en de noodzakelijke zorg te bieden, heeft DiHAG-Langerhans hierover het hulpdocument ‘Diabeteszorg tijdens COVID-19 pandemie’ gemaakt.

Medewerkers van de huisartsenpraktijk met klachten na een negatieve antigeensneltest
28 oktober 2020
De inzet van medewerkers van de huisartsenpraktijk met klachten na een negatieve antigeensneltest is in afstemming met het RIVM aangepast.

Medewerkers van de huisartsenpraktijk met milde klachten (zonder koorts/benauwdheid/hoesten) en een negatieve antigeensneltest, die in afwachting zijn van de uitslag van de PCR-test, mogen in uitzonderingssituaties, waarbij de continuïteit van zorg in het geding komt door dreigende personele krapte aan het werk. Voorwaarde hierbij is dat zij altijd een chirurgisch mondneusmasker IIR dragen en bij persoonlijke verzorging en lichamelijk onderzoek ook handschoenen dragen. Lees meer over antigeen(snel)testen in het document ‘Antigeen(snel)testen COVID-19’ en op ‘Inzet en testbeleid zorgmedewerkers’.

Antigeen(snel)testen COVID-19
21 oktober 2020
De diagnose COVID-19 wordt in de eerste lijn gesteld op basis van een positieve PCR-test. Door de toegenomen vraag naar testen is de huidige PCR-testcapaciteit in de GGD-teststraten te beperkt om aan de volledige vraag te kunnen voldoen. Dit leidt tot knelpunten bij het snel en tijdig inplannen, testen en terugrapporteren van de uitslag van de PCR-test. Er is een grote vraag naar alternatieven in de vorm van snellere testen, ook onder huisartsen. Er zijn daarom veel vragen over de antigeen(snel)testen. In het document ‘Antigeen(snel)testen COVID-19’ kunt u hier meer over lezen.

Voor het stellen van de diagnose COVID-19 bij personen met klachten in de huisartsenpraktijk heeft de PCR-test nog steeds de voorkeur boven de antigeen(snel)test. Lees de volledige update

Handreiking voor op- en afschalen reguliere poliklinische zorg
19 oktober 2020
De FMS heeft op 13 oktober de Handreiking voor keuzes bij het op-/afschalen van reguliere poliklinische zorg ten tijde van schaarste in de COVID-19 pandemie gepubliceerd. Met input van NHG, LHV en de Patiëntenfederatie Nederland is deze handreiking door de Federatie Medisch Specialisten en de wetenschappelijke verenigingen opgesteld.

De handreiking biedt handvatten aan medisch specialisten en de besturen van zorginstellingen om de reguliere poliklinische zorg zo veel mogelijk te behouden. Hoewel ongewenst, is het afschalen van zorg tijdens deze tweede golf soms onvermijdelijk. De handreiking geeft adviezen over het veilig afschalen van zorg. Ook wijst de handreiking op het belang van het maken van goede afspraken tussen medisch specialisten, ziekenhuizen en huisartsen over de mogelijkheden van verwijzing en follow-up van patiënten.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org