Per 1 juni wordt in principe het landelijk beleid dat iedereen met vermoeden van COVID-19 zich kan laten testen. Dit zal gaan verlopen via de teststraten van de GGD. De GGD voert vervolgens het bron- en contactonderzoek uit. Voor de huisarts is er vooral een indicatie om te testen als het consequenties heeft voor het medisch behandelbeleid of voor de organisatie van zorg. Hiervoor heeft het NHG in samenwerking met het RIVM het advies ‘Moleculaire diagnostiek naar COVID-19 in de huisartsenpraktijk’ geformuleerd. Hierin staan o.a. de volgende aanbevelingen:
- Zet PCR-diagnostiek naar COVID-19 in, indien de testuitslag consequenties heeft voor het behandel- en monitorbeleid bij patiënten met een gecompliceerde luchtweginfectie.
- Zet PCR-diagnostiek naar COVID-19 in, indien de testuitslag consequenties heeft voor de organisatie van zorg.
- Bij patiënten die vanwege vermoeden van COVID-19 door de huisarts op een apart isolatiespreekuur worden gezien omdat een klinische inschatting gewenst is vanwege de klachten (die ook anders kunnen zijn dan van de luchtwegen), dan kan de huisarts uit praktische overwegingen op dat moment zelf materiaal afnemen voor deze test zodat de patiënt hiervoor niet naar de GGD hoeft te gaan (regionale teststraat/mobiel team).
- Indien PCR-diagnostiek naar COVID-19 wordt ingezet, houdt rekening met de volgende factoren:
- neem een keel- èn neusuitstrijk af in de acute fase (grofweg de eerste week); - neem een keeluitstrijk (bij verdenking op COVID-19) af van de achterwand van de keel (waar het virus vermenigvuldigt). Kijk voor de juiste afnametechniek op de LCI-website; - houd rekening met een fout negatieve testuitslag en overweeg opnieuw te testen bij hoge verdenking op COVID-19.
Meer informatie over PCR-diagnostiek naar COVID-19 leest u in het NHG-dossier Coronavirus.
Vergoeding voor patiënt Testen die worden afgenomen door de GGD of door de huisarts, worden voor de patiënt vergoed.
Positieve testuitslag Een positieve uitslag op een test die door de GGD is afgenomen, wordt niet automatisch doorgegeven aan de huisarts. Dat moet de patiënt zelf doen. NHG en LHV zijn in gesprek met VWS om ervoor te zorgen dat deze werkwijze herzien wordt, zodat de huisarts een zo volledig mogelijk beeld van de patiënt houdt.
Lees ook het LHV-nieuwsbericht 'Rol huisartsen bij testen na 1 juni - informatie op een rij'.
|