Update coronavirus: meest relevante informatie voor u
COVID-19 in de huisartsenpraktijk #17

Geachte mevrouw Van Iperen,

Nu de zomervakantie voor de deur staat, we weer wat vaker de deur uit gaan en de drukte op straat al bijna weer als vanouds is, merk ik dat ik met wat meer afstand kan terugkijken op de afgelopen maanden. Terwijl de ene huisarts bijna bezweek onder de werkdruk, moest de andere moeite doen om een bore-out buiten de deur te houden. Iedereen die ik sprak was bezorgd. Bezorgd over de (extra) drukte die mogelijk nog ging komen, over patiënten die níet meer kwamen, over de eigen gezondheid of die van naasten, over het personeel, het gebrek aan inkomsten en over hoe het verder moest in de toekomst.

Bijna meer nog dan van het ziektebeeld zelf, was ik onder de indruk van mijn collega’s, van u. Hoe iedereen zich aanpaste, zich inzette, doorging, ondanks de emoties, slapeloze nachten, en voor sommigen verveling, die me werden toevertrouwd. Hoe iedereen zocht naar manieren om te kunnen blijven zorgen voor zijn of haar patiënten. We gebruiken digitale technieken, beschermingsmateriaal en houden 1,5 meter afstand. We doen er alles aan om in contact te blijven met onze patiënten. We zoeken manieren om de fysieke afstand geen emotionele afstand te laten worden.

Dit virus heeft invloed op alles en iedereen, en als huisartsen zien we de medische, sociale en economische effecten daarvan elke dag in onze spreekkamers. We zullen dat waarschijnlijk nog blijven doen, jaren nadat het virus onder controle is.

Ondertussen laait de discussie op wat de grootste schade oplevert: het virus, of de maatregelen daartegen? Wij huisartsen doen ons werk, zoals we dat al deze maanden gedaan hebben. Zonder partij te kiezen, hulp en ondersteuning biedend aan eenieder die dat nodig heeft. Bij klachten veroorzaakt door corona, door de maatregelen, of door iets anders.

In de aanwezigheid van een nieuw ziektebeeld en een andere manier van werken, bemerken we onze behoefte aan kennis. Kennis op medisch-inhoudelijk vlak, maar ook op organisatorisch vlak. Daarbij hebben wij, net als onze patiënten, behoefte aan duiding en hulp bij keuzes. Zonder voelen we ons onzeker. Zelfs het verstandelijk weten dat er nog maar weinig kennis is, helpt niet. Houvast wel.

Sinds een maand ben ik nu voorzitter van het NHG. Ik ben trots op de medewerkers die zo goed mogelijk probeerden hulp en ondersteuning te bieden bij de omgang met dit nieuwe ziektebeeld, ondanks het gebrek aan kennis. Die inzichtelijk maakten wat bekend was, het kaf van het koren scheidden en waar mogelijk duiding gaven. Die mij elke dag, in afstemming met LHV en InEen, zo goed en zo kwaad als dat ging van de meest actuele informatie voorzagen, toen ik als Brabantse huisarts aan niets anders kon denken dan aan corona. 

En nu alles in wat rustiger vaarwater komt, zitten zij niet stil. Zij evalueren, leren van uw feedback en bereiden zich zo goed mogelijk voor op wat nog komen gaat. Zodat het NHG u ook dan bij de inhoud en de kern van uw vak kan blijven ondersteunen, voor en achter de schermen.

 
En u het houvast kan bieden die u zoekt.

Of u de komende weken voor uw eigen patiënten zorgt of voor die van een collega, of kunt genieten van wat verdiende vrije tijd: ik wens u allen een mooie zomer!

Wendy Borneman - voorzitter Raad van Bestuur
 
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vanaf 1 juli weer van start

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is van half maart tot eind juni tijdelijk stopgezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Vanaf 1 juli start het bevolkingsonderzoek weer op.

Vrouwen die een uitnodiging of een zelfafnameset in huis hebben, kunnen weer deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Vrouwen die wachten op een uitnodiging, krijgen deze automatisch toegestuurd. Dit kan ongeveer tot maximaal vijf maanden na de geboortemaand zijn. Bij de herstart ontvangen namelijk als eerste de vrouwen die vanaf 16 maart niet meer konden deelnemen een uitnodiging.

In samenwerking met RIVM, NHG, LHV, NVOG en de labs doen de screeningsorganisaties hun best om de achterstand zo snel mogelijk in te halen.

Uitstrijkjes
Vanaf 1 juli kunt u dus weer vrouwen in de praktijk verwachten voor een uitstrijkje. Is het in uw praktijk nog niet meteen mogelijk om uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek te maken? Dan adviseren we u alvast een afspraak met de vrouw in te plannen voor over enkele weken, zodat deelname dan weer mogelijk wordt.

Lees ook de veelgestelde vragen over de herstart van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en de beschikbare patiëntinformatie op Thuisarts.nl.

 
Kinderen en COVID-19
Op basis van gegevens van GGD’en blijkt dat kinderen van 0-17 jaar 0,9% van alle gemelde patiënten met COVID-19 in Nederland vertegenwoordigen, terwijl zij 20,7% van de bevolking uitmaken. Ook internationaal onderzoek bevestigt dat het percentage kinderen onder de bevestigde COVID-19 patiënten klein is, variërend van 1% bij jongere kinderen tot 6% bij oudere kinderen. Daarnaast laat internationaal onderzoek zien dat bij clusters van patiënten bijna altijd volwassenen de bronpatiënt zijn. De Nederlandse gegevens bevestigen dit beeld: kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Meer informatie leest u in Kinderen en COVID-19.

Het NHG komt, in afstemming met het RIVM, tot onderstaande adviezen voor kinderen met klachten passend bij COVID-19 ten aanzien van gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen:
  • Kinderen t/m 6 jaar met verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) kunnen zonder PBM gezien worden indien:
    ·       ze géén contact zijn van een bevestigde COVID-19 patiënt én
    ·       ze géén volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19 én
    ·       er géén sprake is van hoesten en/of benauwdheid al dan niet met koorts.
  • Bij kinderen vanaf 7 jaar met vermoeden van COVID-19 worden net als bij volwassenen persoonlijke beschermingsmiddelen voor druppel- en contactisolatie aanbevolen.
  • Als de klachten van een kind als herkenbaar onveranderd passen bij een reeds bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma), zijn PBM niet nodig.
 
Organisatie van het vaccinatiespreekuur in de huisartsenpraktijk
Het NHG heeft recent een addendum bij de NHG-Praktijkhandleidingen ‘Griepvaccinatie’ en ‘Pneumokokkenvaccinatie’ gepubliceerd. Het addendum biedt extra invulling en handvaten om de organisatie van het vaccinatiespreekuur zo veilig (voor patiënt en zorgverlener) en efficiënt mogelijk (gezien de omstandigheden) in te vullen. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht Vaccinatiespreekuren in tijden van COVID-19.
 
Symptomen en beloop COVID-19
De informatie over de symptomatologie van COVID-19 is geactualiseerd. Een groot deel van de patiënten met COVID-19 presenteert zich met koorts en luchtwegklachten (hoesten en/of kortademigheid); daarnaast wordt een breed palet aan klachten gemeld. De frequentie waarin de symptomen worden gemeld, wisselt sterk per studie en de populatie die onderzocht is.
 
Gebruik PBM tijdens verschillende spreekuren en visites
Sinds de coronapandemie is het van belang om bij alle patiënten die gezien moeten worden te beoordelen of (mogelijk) sprake is van COVID-19. Dit heeft gevolgen voor het gebruik van PBM tijdens de verschillende spreekuren en visites. In ‘Telefonische triage’ staat een advies naar welke klachten gevraagd kan worden die verdacht zijn voor COVID-19. Hierin zijn kleine aanpassingen gedaan waarbij de informatie over de symptomatologie verwerkt is.
 
Aanpassing risicogroepen COVID-10
De risicogroepen voor COVID-19 zijn aangepast op de volgende punten:
  • De nieuwe definitie voor hartaandoeningen is: “mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie, die daardoor in aanmerking komen voor griepvaccinatie”. Zij hoeven dus niet meer onder behandeling van een cardioloog te zijn.
  • Bij de risicogroep mensen die ouder zijn dan 70 jaar is o.a. de volgende verduidelijking toegevoegd: “Kwetsbare ouderen die moeite hebben om hun zelfredzaamheid te behouden, lopen meer risico dan vitale ouderen. Kwetsbaarheid neemt toe met de leeftijd en kan zich uiten op verschillende gebieden.”
 
Patiƫntinformatie op Thuisarts.nl
De informatie op Thuisarts.nl wordt nog altijd aangevuld met informatie die relevant is voor uw patiënten. De afgelopen periode zijn de volgende situaties toegevoegd:
Deelt u de verwijzingen naar Thuisarts.nl zo nodig op uw eigen website om vragen sneller te beantwoorden.
 
Korte updates juni
  • In de huidige fase van de uitbraak wordt ingezet op maximale controle van COVID-19 onder andere door intensieve contactopsporing. Daarom heeft het RIVM het beleid ten aanzien van testen en inzetten van zorgmedewerkers op een aantal punten gewijzigd (12-6).
  • Coronatesten bij de huisarts worden ook volledig vergoed. Het ministerie van VWS geeft met een factsheet duidelijkheid over de uitgangspunten voor de financiering van coronatesten. Lees meer over de financiering van coronatesten bij de huisarts op de website van de LHV (9-6).
  • De kaderhuisartsen van de HartvaatHAG hebben een advies gepubliceerd voor het opstarten van de ketenzorg na de corona-lockdown (9-6).
  • Informatie over de nazorg na een COVID-19 infectie is uitgebreid naar aanleiding van de Leidraad Nazorg voor patiënten met COVID-19 (9-6).
  • Het testbeleid met PCR is verduidelijkt. Sinds 1 juni is het landelijk beleid dat iedereen met vermoeden van COVID-19 zich kan laten testen. Met de GGD zijn afspraken gemaakt wie welke patiënten test. Zie voor meer informatie over de rolverdeling het nieuws van 29 april op de LHV-site. Dit betekent dat ook in de huisartsenpraktijk op ruimere schaal getest gaat worden en dat diagnostiek naar COVID-19 niet meer alleen ingezet wordt indien daarvoor een strikt medische indicatie bestaat. Zie Aanvullend onderzoek. De reden ‘'Diagnostiek voor organisatie van zorg’' is ongewijzigd (5-6)
  • In de Leidraad zuurstofgebruik thuis bij (verdenking op/bewezen) COVID-19 is een lijst toegevoegd naar gecontracteerde leveranciers van zuurstof per verzekeraar met hun contactgegevens (5-6)
 
Pauze voor succesvolle reeks webinars COVID-19
De afgelopen periode hebben NHG, LHV en MedischeScholing.nl een serie gratis webinars aangeboden over COVID-19. Om op die manier (huis)artsen en andere zorgverleners snel op de hoogte te brengen van de veranderingen en actualiteiten rondom het coronavirus. De webinars bleken te voorzien in een behoefte: tijdens de zeven sessies waren er gemiddeld ruim 18.000 deelnemers per webinar.

De thema’s die rondom COVID-19 werden behandeld waren divers. Van persoonlijke beschermingsmiddelen en het coronavirus bij kinderen, tot het hervatten van niet-coronazorg en het herstel van patiënten na een ziekenhuisopname. Er werd ingespeeld op de actualiteit en prangende vragen vanuit het werkveld werden beantwoord.

Pauze voor de reeks
Nu ook de niet-coronazorg weer (deels) is opgestart en de ontwikkelingen rond de corona-uitbraak elkaar minder snel opvolgen, organiseren we voorlopig geen COVID-19 webinars. Mocht de actualiteit hier wel weer om vragen, dan spelen we hier uiteraard op in en kunt u van ons weer webinars verwachten. Alle webinars tot nu toe kunt u terugkijken via corona.medischescholing.nl.
 
Meer informatie
Op de volgende informatiekanalen vindt u betrouwbare informatie:
  • Het NHG-dossier Coronavirus biedt actuele informatie en adviezen voor uw praktijk.
  • Het LHV-informatie-overzicht voor huisartsen toont updates over de laatste ontwikkelingen.
  • Thuisarts.nl bevat de informatie die vanuit het RIVM wordt verstrekt over het coronavirus vertaald in heldere boodschappen voor het brede publiek, inclusief praktijksituaties.
  • Op de website van het RIVM vindt u de actuele adviezen vanuit de Rijksoverheid. 
  • Op het HAweb Ledenforum wordt veel praktische informatie over COVID-19 uitgewisseld. Maak hier gebruik van als u met uw collega’s van gedachten wilt wisselen of best practices wilt delen!
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org